Nefes Darlığına Etkileri
Nefes darlığı (dispne), nefes alıp vermede yaşanan zorluk ve sıkıntıdır. Aşırı fiziksel hareket sonucu yaşanıyorsa bu durum geçici ve normaldir. Ama hiçbir hareket yapmadan veya dinlenme halindeyken nefes darlığı yaşanıyorsa bir hastalık belirtisi olabilir. Akla ilk gelen neden, solunum yolları veya dolaşım sistemiyle ilgili bir sorundur. Özellikle bir kitle oluşumu, sıvı toplanması, damarında tıkanma, KOAH veya kanser gibi akciğerlerle ilgili bir hastalık sonucu gelişen bir nefes darlığı sıkıntısı yaşanabilir. Veya anemi, hipertiroidi, astım ve kalp yetmezliği gibi bir hastalığın semptomu olabilir. Bazen de heyecan ve korku anlarında da nefes alıp verirken zorluk yaşanabilir. Kökeni ister somatik (fiziksel), ister psikolojik olsun, mutlaka bir hekime gidilmeli ve tanı konulmalıdır. Altta yatan nedenin öğrenilmesi için, akciğer grafileri çekilmeli, egzersiz testleri yapılmalı, kandaki karbondioksit ve oksijen seviyeleri ölçülmelidir. Sıkıntının etkeni bulunduktan sonra da tedavi seçilmelidir.
Nefes darlığı tedavisi için uzmanların önerdiği en etkili yollardan birisi de haloterapidir.
Tuz Terapisi (haloterapi)
- Astım ve nefes darlığında,
- KOAH,
- Alerji,
- Sinüzit ve bronşitte,
- Zatürre,
- Sedef hastalığı ve egzama gibi cilt problemlerinde,
- Eklem ağrılarında,
- Uykusuzluk, depresyon ve yorgunlukla ilgili sıkıntılarda,
- Solunum yollarının her türlü hastalığında tedaviye destek olan seanslar şeklinde uygulanır.
Haftada 1-3 gün ve 20’ şer dakikalık seanslar sırasında ve sonrasında, özellikle solunum sorunu ve cilt problemleri yaşayan hastalarda tuz terapisinin faydaları, rahatlama ve hızla iyileşme şeklinde gözlemlenir. Fakat kalp ve yüksek tansiyon hastalarının, ateşli ve kanserli hastaların bu terapilere katılması uygun olmaz.
Rafine olmamış saf tuz, özellikle de Himalaya tuzu, radyasyon, kirli hava ve elektromanyetik dalgaların oluşturduğu artı iyonları emer ve havaya eksi iyonlarla yüklü oksijen yayarlar. Bu da, başta akciğerler olmak üzere tüm vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Tarihte de sağlık için kullanılan tuz mağaraları, günümüzde nefes egzersizleri yapılan, tamamen Himalaya tuzu ile kaplanmış, terapi yani tuz odaları şeklinde tasarlanmıştır. Havadaki tuz kristalleri nemle birlikte, vücudun toksinlerden kurtulmasına ve hücrelerin yenilenmesine yardım eder.
Bir Cevap Yazın